Ziua de 30 noiembrie are o semnificație aparte pentru poporul român. Sfântul Apostol Andrei este cunoscut drept „apostolul românilor“ , iar peste 600.000 de români îi poartă numele. Totodată, ziua în care se sărbătorește Sfântul Andrei, se spune în popor, este legată de spiritele celor care nu mai sunt printre noi și de apariția strigoilor în preajma caselor.
Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți de Sfântul Andrei sunt binecunoscute de români. Majoritatea știe că această zi nu este doar despre serbarea onomasticii, ci și despre spiritele celor care nu mai sunt printre noi și apariția strigoilor în preajma caselor. Astfel, una dintre tradiții spune că dacă vrei să te simți în siguranță în această zi, trebuie să mănânci usturoi. În alte zone ale țării, oamenii pun câte o bucată de usturoi la colțurile ferestrelor și ușilor, pentru a fi protejați de spiritele rele.
Un alt obicei specific aceste zile este să pui crenguțe de copaci în apă pentru a vedea dacă înfloresc până la Crăciun. Pentru a vedea dacă anul următor va fi un an bun sau nu. Tot pentru a prevesti cum va fi anul următor, dar din punct de vedere al belșugului, se mai pune grâu în farfurie.
Gospodinele țin cont și de tradiția celor 12 cepe. Se pune câte o ceapă pentru fiecare lunp a anului. Dacă cepele se strică până la Crăciun înseamnă că acele luni vor fi ploiase, dar cu bogăție.
S-a născut în Betsaida, o localitate de pe malul lacului Ghenizaret din Galileea și l-a avut pe frate pe Sântul Apostol Petru. Sfântul Apostol Andrei a fost primul care l-a urmat pe Hristos. Atât el cât și Sfântul Petru au renunțat la îndeletnicirea de pescari și au mers în lume alături de Mântuitorul Iisus Hristos. După Învierea Domnului, cei doi au devenit „pescari de oameni“.
Pe 30 noiembrie peste 600.000 de români îşi aniversează onomastica. Din cei care poartă numele Sfântului Apostol Andrei 307.940 sunt bărbați, iar 312.685 femei.